در عصر حاضر با پیشرفت صنایع برق و الکترونیک تجهیزات مدرنی وارد زندگی بشر شده است. یکی از تجهیزات بسیار مهم در صنعت برق و الکترونیک، سنسور ها هستند. سنسور اشنایدر در حال حاضر به عنوان ورودی فرمان در صنایع نقش دارند و طبق کارایی آن ها فرمانی در یک حوزه صادر می شود. در این مقاله به بررسی تفاوت تفاوت سنسور خازنی و سنسور القایی می پردازیم.
عناوین داخلی
سنسور القایی چیست؟
سنسور القایی نوعی سنسور است که براساس القای الکترومغناطیسی برای تشخیص یا اندازهگیری اشیاء فلزی عمل می کند و تماس مستقیم ندارد. اساس کار بر مبنای مدارهای مغناطیسی است. در حقیقت جریان در این وسیله از راه میدان مغناطیسی به وجود می آید و زمانی که میدان مغناطیسی تغییر کند، جریان نیز تغییر میکند. از این خاصیت میتوان برای تشخیص اشیاء فلزی که با یک میدان مغناطیسی در تعامل هستند،بهره برد. این نوع سنسور ها تنها در مقابل فلزات عکس العمل نشان می دهند و می توانند فرمان مستقیم به رله ها، شیرهای برقی، سیستم های اندازه گیری و مدارات کنترل الکتریکی ارسال نمایند. مواد غیر فلزی مانند مایعات یا بعضی از انواع خاک با میدان مغناطیسی تداخل ندارند؛ بنابراین یک سنسور القایی می تواند در شرایط مرطوب یا کثیف هم کار کند.
بیشتر بخوانید : برای قطع ، وصل یا تغییر مدار از کنتاکتور اشنایدر استفاده نمایید.
کاربردهای سنسور القایی
از کاربردهای متداول سنسور القایی میتوان به ردیابهای فلزی، چراغ راهنمایی و کنترل ترافیک جادهها، کارواشهای اتوماتیک، تشخیص بسته بودن درب آسانسور و بسیاری کاربردهای دیگر اشاره کرد. در قسمت صنعت نیز از سنسور القایی برای شمارش قطعات در یک سیستم، آشکار سازی هر گونه تغییر در دندانه چرخ دنده های فلزی، تشخیص قطعات فلزی شکسته دستگاه های مختلف صنعتی، اندازه گيري و كنترل سرعت و آشكار سازي حركتهاي مكانيكي، جداسازی قطعات با ابعاد مختلف، اندازه گيری ضخامت قطعات فلزی، تشخیص و اندازهگیری فاصله از قطعات فلزی استفاده میشود. از آنجا که سنسورهای القایی نیاز به تماس مستقیم با اجسام فلزی ندارد، در مواردی که دسترسی با مشکل مواجه است و یا گرد و غبار و خاک زیادی وجود دارد بسیار کمک کننده میباشد.
سنسور خازنی چیست؟
سنسور خازنی نیز نوعی سنسور غیر تماسی می باشد که براساس ساختار و مکانیزم عملکرد خازن کار می کند. این سنسور ها، سنسورهای بدون تماس و بدون کنتاکت الکتریکی هستند که در مقابل فلزات و اغلب غیر فلزات عملکرد دارند. سنسور خازنی توانایی شناسایی هر نوع جسمی، اعم از اجسام رسانا و یا هر نوع جسمی که دی الکتریکی متفاوت از هوا را داشته باشد را دارد. سنسورهای خازنی بیشتر از خاصیت الکتریکی خازن بر اساس ایجاد تغییراتی در میدان الکتریکی اطراف سنسور بهره می برد. این سنسورها برای کنترل سطوح در مخازنی که از مواد پودری، مایع و یا دانه دانه پر شده اند مناسب میباشند. همچنین از آنها میتوان به عنوان مولد پالس به منظور کنترل وضعیت برنامه ماشین آلات برای شمارندهها و آشکارسازی تقریبا تمام مواد فلزی و غیر فلزی استفاده کرد.
کاربردهای سنسور خازنی
از کاربردهای سنسور خازنی می توان به کنترل سطح، کنترل مایعات داخل محفظه (بطری) و تشخیص پر شدن بطری ها از مایع مورد نظر و عمل شمارش اجسام اشاره کرد. به این منظور بطری ها برای پر شدن روی نوار نقاله حرکت می کنند. یعنی سنسور اول برای تشخیص حضور بطری و سنسور دوم برای تشخیص مایع درون بطری در نظرگرفته شده است. به محض تشخیص حضور بطری در محل در نظر گرفته شده توسط سنسور اول، عمل پر کردن بطری آغاز می شود. در این حالت سنسور دوم هنوز فعال نشده است. با تشخیص و رسیدن مایع به سطح مورد نظر توسط سنسور دوم، عمل پر کردن بطری متوقف می شود.
تفاوت سنسور خازنی و سنسور القایی در چیست؟
سنسورهای خازنی یکی از انواع سنسورهای مجاورتی هستند و برخلاف شباهت ظاهری زیادی که با سنسور القایی دارند دارای تفاوت هایی نیز هستند. سنسور القایی دارای میدان الکترومغناطیسی است و فقط می تواند مواد فلزی را تشخیص دهد در مقابل سنسور خازنی میدان الکترواستاتیک تولید می کند و علاوه بر مواد فلزی توانایی تشخیص مواد غیر فلزی همانند انواع شیشه کاغذ پلاستیک مایعات، روغن، الکل و پارچه را دارد. به عبارت دیگر، سنسور های القایی برای تشخیص فلزات به کار می روند و سنسور های خازنی برای موادی از قبیل مایعات، چوب و کاغذ به کار برده میشوند. مکانیسم این دو با هم متفاوت است در سنسور های القایی قسمت اصلی آن ازاسیلاتور بافرکانس بالادرست شده و میتواند تحت تاثیر قطعات فلزی قرارگیرد و میدان الکترومغناطیسی تشکیل دهد که با نزدیک شدن یک قطعه فلزی سبب تولید جریان های گردابی در قطعه شده و این عمل سبب جذب انرژی میدان می شود و در نتیجه دامنه اسیلاتور کاهش می یابد.
در یک سنسور خازنی از میدان الکتریکی بهره برده می شود و موادی را میتواند تشخیص دهد که قابلیت رسانش داشته باشند یا دی الکتریکی نزدیک به هوا داشته باشند. تغییرات سِنس شده در حسگر تشخیص داده شده به دستگاه کنترلر جهت فرمان ارسال می شود و همچنین ازاین سنسورها می توان به عنوان مولد پالس به منظور کنترل وضعیت برنامه ماشین آلات برای شمارنده ها و آشکارسازی تقریبا تمام مواد فلزی و غیر فلزی استفاده کرد. سنسور خازنی با سنسور القایی شباهت زیادی دارند، همچنین نکته اصلی در تفاوت ها، تشخیص سنسور القایی است که میدان الکترومغناطیسی تولید می کند، قابلیت تشخیص مواد فلزی را دارد، سنسور خازنی هم میتواند فلزات را تشخیص دهد و هم موادی مثل کاغذ، مایع، پلاستیک.
بهترین نمایندگی خرید سنسور خازنی اشنایدر
تهران اشنایدر یکی از بهترین و معتبر ترین نمایندگی های محصولات اشنایدر در تهران است که عرضه کننده کلیه محصولات اشنایدر به تمام نقاط کشور می باشد.
ودر آخر
همان طور که گفته شد، سنسور ها کاربرد های فراوانی دارند، به صورتی که در تمامی لوازم برقی و الکترونیکی می توان آن ها را مشاهده کرد. سنسورها دنیای گسترده ای دارند که بر اساس نوع کارایی می توان از آن ها بهره برد.