یکی از بزرگترین مشکلات ساختمانها برای ساکنین، کمبود آب و یا پایین بودن فشار آب میباشد. استفاده از پمپ های اب روش مناسبی برای حل این معضل می باشد. اما در بسیاری از مواقع، کلید اتوماتیک یا (پرشر سویچ) پمپ های اب ساختمانی به ویژه اپارتمان های مسکونی، در اثر کارکرد زیاد از کار افتاده و خراب می شوند. نصب کنتاکتور مناسب پمپ آب می تواند شما را از این مشکل نجات دهد. بنابراین در این مقاله قصد داریم روش نصب کنتاکتور اشنایدر برای پمپ اب را شرح دهیم.
هر چیزی که باید در مورد کنتاکتور پمپ آب بدانید
کنتاکتور در واقع یک نوع کلید الکترومغناطیسی بوده که با سیم پیچی مغناطیسی کار می کند و برای کنترل روشن و خاموش کردن پمپ آب استفاده می شود. کنتاکتورها برای مصارفی مثل کولر گازی، جرثقیل، تابلوی برق، پمپ آب، برق صنعتی و . . . به صورت های تک فاز، دو فاز، خازنی، بی صدا، 12 ولت، 32 آمپر، حرارتی، چهار پل، دو پل، دوبل، روشنایی، ریموت دار، رله ای و زماندار تولید می شوند.
کاربرد کنتاکتور پمپ آب: کنتاکتور پمپ اب معمولا در تأمین آب ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی، همچنین جهت فیلتراسیون و گردش آب در استخرها و اسپاها و… کاربرد دارد.
ساختار کنتاکتور: کنتاکتور ساختار ساده ای دارد و از اجزای کمی تشکیل شده است. این دستگاه مجهز به میله ترمینال، کنتاکت متحرک، کنتاکت ثابت، سیم پیچ سایه، سیم پیچ عامل، ناودان قوس، آرمیچر، پایانه های سیم پیچ و هسته بوده و امکان تغییر موقعیت کنتاکتور را فراهم می کند.
برای آشنایی بیشتر با اجزای کنتاکتور، مقاله ی مشخصات فنی و اجزای کنتاکتور اشنایدر را مطالعه نمایید.
مزایای استفاده از کنتاکتور برای پمپ اب: کنتاکتور امکان کنترل مصرف کننده از راه دور و توسط چند محل را فراهم می کند. از طرفی طول عمر بالایی داشته و از کیفیت مناسبی برخوردار است. همچنین به لحاظ حفاظتی مطمئن بوده و ایمنی زیادی دارد. این دستگاه استهلاک کمی داشته و در جلوگیری از خطرات وصل ناگهانی برق موثر است.
کنتاکتور مناسب پمپ آب
برای یک پمپ آب، اغلب از کنتاکتور سه فاز استفاده می شود. کنتاکتور سه فاز، یک دستگاه سوئیچ الکتریکی است و در جهت اتصال و خاموش کردن مدارهای الکتریکی که در پمپ آب وجود دارد استفاده می شود. کنتاکتور قابل استفاده برای پمپ آب معمولاً ساختاری به هم پیوسته دارد و به آسانی می توان آن را نصب کرده و به دو دسته کنتاکتور تک فاز و کنتاکتور سه فاز تقسیم می شوند. البته برای انتقال جریان بیشتر برای پمپ بهتر است از نوع سه فاز استفاده کنید، به این علت که کنتاکتور سه فاز تحمل جریان بسیار بالاتری نسبت تک فاز دارد.
در ساختار یک کنتاکتور الکترونیکی ، تعدادی کنتاکت به یک دیگر متصل شده اند که این خاصیت باعث قطع و وصل شدن جریان در مدار می شود. اجزای اصلی یک کنتاکتور شامل یک تیغه، محفظه و بوبین می باشد. کنتاکتور پمپ آب در سه نوع سوییچ با تیغه چاقویی، نوع دستی که به دوتکه نیز معروف است و کنتاکتور مغناطیسی تقسیم می شوند که هرکدام کاربرد متفاوتی دارند.
بیشتر بخوانید: بهترین مارک کنتاکتور در صنعت چیست؟
نحوه نصب و سیم کشی کنتاکتور سه فاز برای پمپ اب
بیشترین استفاده در صنعت را کنتاکتور های سه فاز دارند که با استفاده از ترمینالهای قدرت و فرمان آنها میتوان مدارهای مختلفی را طراحی کرد. ساختار کنتاکتور سه فاز به این صورت است که از چندین کنتاکت تشکیل شده که اکثر آن ها در حالت باز قرار دارند که کنتاکت های باز کنتاکتور را با علامت اختصاری NO مشخص می کنند. وقتی مدار الکتریکی نیاز به باز و بسته شدن دارد، کنتاکت های کنتاکتور به سرعت هر چه تمام باز و بسته می شوند.
نحوه عملکرد کنتاکتور نیز بسیار ساده است، کنتاکتور از یک بویین الکتریکی و یک قسمت متحرک تشکیل شده و در اثر برق دار شدن بوبین، باعث ایجاد خاصیت مغناطیسی می شود. پس از جذب شدن قسمت متحرک به سمت خود، امکان اتصال تیغه های طرفین کنتاکتور فراهم شده و در غیر این صورت قسمت متحرک به وسیله یک فنر به سمت بالا هدایت می شود. در این میان وجود کنتاکت های کمکی عایق شده نیز که باز یا بسته شدن آن ها وابسته به تغییر وضعیت قسمت متحرک است، لازم و ضروری به نظر می رسد. در این مرحله مطالعه ی مقاله ی آموزش نصب کنتاکتور سه فاز در 3 مرحله نیز برای شما مفید خواهد بود.
در ادامه مراحل و روش نصب کنتاکتور برای پمپ اب را بررسی میکنیم:
مرحله اول
- برق منبع در مدار سه فاز را قطع کنید.
- با استفاده از پیچ گوشتی و یا هر ابزار مناسب دیگر سه سیم برق دار را در بار قطع کنید.( برای برخی از مدارهای AC رنگ سیم ها به ترتیب مشکی، قرمز و آبی هستند)
- سپس سیم های مشکی، قرمز و آبی برق را به ترتیب به ترمینال های L1، L2 و L3 در کنتاکتور وصل کنید. به این صورت شما برق منبع را به خط ورودی کنتاکتور وصل می کنید.
توجه داشته باشید که نام ترمینال های ورودی در کنتاکتور سه فاز می تواند به صورت شماره عدد گذاری شده باشد، در این صورت باید سه سیم برق ورودی را به پیچ های 1، 3 و 5 اتصال دهید.
مرحله دوم
- سه عدد سیم مشکی، قرمز و آبی سه فاز دیگر که با سه سیم قبلی در یک سایز هستند را برداشته و انتهای هر یک را به ترتیب به ترمینال های T1، T2 و T3 یا پیچ های 2، 4 و 6 در کنتاکتور سه فاز ببندید.
- ترمینال های T1، T2 و T3 یا پیچ های 2، 4 و 6 هر یک خروجی بار جریان کنتاکتور هستند. سپس طرف دیگر این سه سیم را به ترمینال های بار اتصال دهید. به این ترتیب کنتاکتور به بار وصل می کنید.
مرحله نهایی
- مدار کنترل را به ترمینال های منفی و مثبت کنتاکتور اتصال دهید. در این مرحله باید جریان برق را وصل کرده و با بازگرداندن جریان به کنتاکتور این قطعه را تست کنید
- پس از اینکه از کارکرد صحیح کنتاکتور مطمئن شدید می توانید کنتاکتور را از طریق مدار اصلی کنترل قطع کنید.
نکات ایمنی در نصب کنتاکتور که بهتر است بدانید
رعایت نکات ایمنی در زمان نصب کنتاکتور بسیار اهمیت دارد. با در نظر گرفتن این موارد می توانید از رخ دادن اتفاقات بزرگ و خطرات مالی و جانی جبران ناپذیر جلوگیری کنید.
- پیش از شروع کار از قطع بودن منبع تغذیه اطمینان حاصل کنید.
- از سالم بودن تجهیزات خود مانند فازمتر یا تستر ولتاژ که در دست دارید مطمئن شوید.
- مجددا قطع و بی برق بودن مدار را با فازمتری که از سالم بودن آن مطمئن شده اید تست کنید.
- از لوازم حفاظتی مانند کاورهای محافظ برای اتصالات الکتریکی استفاده کنید.
- از نصب کنتاکتور در نزدیکی منابع حرارتی یا دستگاه های داغ خودداری کنید.
- پیش از نصب نهایی، مطمئن شوید که اتصالات الکتریکی صحیح و محکم هستند.
در این مرحله به شما پیشنهاد می کنیم مقاله ی با نشانه های خرابی کنتاکتور آشنا شوید را نیز مطالعه نمایید.
خرید کنتاکتور پمپ آب
در اخر، اگر قصد خرید یک کنتاکتور مناسب برای پمپ اب را دارید، کنتاکتور اشنایدر یکی از بهترین مارک های کنتاکتور موجود در بازار ایران و صنعت شناخته میشود و دارای تنوع گوناگون، کیفیت ساخت بالا و قیمت مناسب می باشد.
فروشگاه تهران اشنایدر به عنوان معتبرترین نمایندگی اشنایدر در تهران است و با داشتن چندین سال سابقه اعتبار بالایی دارد.شما می توانید با مراجعه به این فروشگاه، انواع کنتاکتور را مقایسه کرده و پس از بررسی مشخصات فنی هر کدام، بهترین مارک این محصول را خریداری کنید. همچنین می توانید با دریافت پشتیبانی گسترده، از خدمات پس از فروش کالا بهره مند شوید.