محافظ جان به آن دسته از کلید های حفاظتی اطلاق داده می شود که در سیستم های الکتریکی جهت حفاظت از اشخاص و تجهیزات به کار می روند. انواع محافظ جان از ایمن ترین کلید ها در زمینه تشخیص و قطع نشتی برق و جریان الکتریکی هستند که با استفاده از آن ها می توان مانع از ایجاد شوک ناشی از تماس غیر مستقیم با جریان برق شد. در این مطلب از تهران اشنایدر همراه ما باشید تا شما را با انواع محافظ جان اشنایدر و کاربرد هر یک آشنا کنیم.
کلید محافظ جان چیست؟
کلید های محافظ جان که جهت حفاظت اشخاص و تجهیزات در سیستم های برقی به کار می روند، یکی از انواع کلید های حفاظت برقی به حساب می آیند. این کلید ها را در چندین تیپ و نوع طراحی، تولید و به بازار عرضه می کنند. انواع محافظ جان از ایمن ترین کلید های حفاظتی برای ممانعت از ایجاد شوک ناشی از تماس غیر مستقیم با برق و مهم تر از آن قطع و تشخیص جریان نشتی برق به حساب می آیند.
اساس کار انواع محافظ جان در واقع مقایسه جریان ورودی با جریان خروجی کلید است که با قرار گیری در مدار، مانع از برق گرفتگی افراد در اثر تماس مستقیم و یا تماس غیر مستقیم می شوند. تماس مستقیم زمانی اتفاق می افتد که فرد به صورت مستقیم با فاز در ارتباط باشد و آن را لمس کند. در حالی که تماس غیر مستقیم زمانی که در اثر اتصالی بدنه ی هادی تجهیزات برق دار شوند و فرد بدنه را لمس کند رخ می دهد.
انواع کلید محافظ جان بر اساس کاربرد
کلید های محافظ جان را در انواع و مدل های مختلفی طراحی، تولید و به بازار عرضه می کنند. اما انواع محافظ جان بر اساس کاربرد به دو دسته اصلی کلید محافظ جان RCCB و کلید محافظ جان RCBO تقسیم بندی می شوند.
کلید محافظ جان RCCB
کلمه RCCB برگرفته از عبارت Residual Current Circuit Breaker است که این کلید در واقع یکی از پرکاربرد ترین و معروف ترین انواع محافظ جان به حساب می آید. کلید RCCB به سه تیپ A، تیپ B و تیپ AC دسته بندی می شوند که هر کدام از آن ها ویژگی های مختص به خود را دارند.
کلید محافظ جان RCBO
اصطلاح RCBO به عنوان نام این مدل کلید ها مخفف عبارت Residual Current Circuit Breaker With Protection است. این مدل از دستگاه محافظ جان، دستگاه ها را در برابر جریان اضافه بار محافظت می کند و در کنار کنترل جریان نشتی به عنوان وظیفه اصلی و مهم کلید RCBO به حساب می آید.
گفتنی است که ما در مقاله ی دیگری نیز به صورت تخصصی به کاربردهای کلید محافظ جان پرداخته ایم که با کلیک بر روی کلید محافظ جان چیست و چه کاربردهایی دارد؟ می توانید از خواندن آن بهره مند شوید.
مهم ترین مزایا و معایب کلید محافظ جان
مزیت های ارائه شده توسط انواع محافظ جان سبب شده است تا امروزه استفاده از این تجهیزات بسیار فراگیر شود، به گونه ای که در برخی از مدارات الزامی باشد. این کلید ها توانستند به خوبی از جان انسان ها محافظت کرده و از وقوع آتش سوزی ناشی از خطای جریان نشتی جلوگیری کنند که در ادامه مهم ترین مزایای آن ها را بیان می کنیم:
- محافظت در برابر نوسانات برقی موجود
- محافظت از انسان ها در برابر خطرات برق گرفتگی ناشی از هر گونه جریان نشتی و خطای زمین
- امکان پذیری متصل کردن ترمینال دوگانه برای کابل و شینه
- عمل کردن به صورت خودکار و قطع مدار هنگامی که جریان بیشتر از میزان حساسیت تعریف شده باشد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر راجع به کلید محافظ جان و مزایای آن، سری به مقاله ی آشنایی کامل با کلید محافظ جان و کاربردها و مزایای آن بزنید.
شرایط استفاده از کلید محافظ جان چیست؟
جهت استفاده از انواع محافظ جان باید با شرایط به کار گیری آن ها نیز آشنایی داشته باشید که قصد داریم در ادامه به این موضوع بپردازیم:
- قدرت قطع اتصال کوتاه کلید های محافظ جان 6 کیلو آمپر و 10 کیلو آمپر است و این کلید ها تحت دمای کاری در بازه 35- تا 70+ درجه سانتی گراد موجود هستند.
- کلید های محافظ جان RCCB فاقد حفاظت اتصال کوتاه و اضافه بار هستند، از این رو نیاز است که قبل از آن ها از کلید مینیاتوری در مدار استفاده شود.
- کلید های محافظ دو پل در واحد های ساختمانی و یا مصارف تک فاز به کار می روند و نوع چهار پل این قطعات در واحد های صنعتی و یا کاربری های سه فاز مورد استفاده قرار می گیرند.
- ساخت کلید های محافظ جان در بازه ی 6 آمپر الی 100 آمپر صورت می گیرد.
- کلید های محافظ جان دارای 10 تا 500 میلی آمپر جریان قطع خودکار یا میزان حساسیت حداکثر 150 میلی ثانیه مدت زمان قطع هستند.
در چه مکان هایی استفاده از کلید محافظ جان الزامی است؟
استفاده از انواع محافظ جان به صورت کلی در تمامی مدار ها الزامی است و باید نصب شود. اما اگر بخواهیم به صورت جزئی تر به این موضوع بپردازیم، موارد زیر مکان هایی هستند که استفاده از انواع محافظ جان الزامی است:
- تابلو های برق یکی از موارد و مکان هایی است که باید حتما کلید محافظ جان در آن نصب شود. استفاده از کلید های تک فاز و یا سه فاز برای این مورد بهتر است، چرا که نصب آن ها مانع از به وجود آمدن بسیاری از آسیب های احتمالی می شوند.
- مکان هایی که در آن ها خطر برق گرفتگی بالاست، از دیگر مواردی بوده که باید حتما از انواع محافظ جان در آن جا استفاده شود. محیط های مرطوب همچون حمام و سرویس بهداشتی ها یکی از این مکان هاست که اگر از محافظ جان در آن جا استفاده نشود، خطر برق گرفتگی بسیار زیاد می شود.
- سوئیچ ها یکی دیگر از این موارد بوده که برای جلوگیری از به وجود آمدن آسیب های احتمالی، استفاده از انواع محافظ جان الزامی است. با استفاده و نصب این کلید ها در سوئیچ ها، تا حد زیادی می توان مانع از خطرات مالی و جانی شد.
در این مرحله، مطالعه ی مقاله محافظ جان چیست؟ و علت ضرورت آن برای ساختمان ها را به شما پیشنهاد می کنیم.
کلید محافظ جان چگونه نصب می شود؟
کلید های محافظ جان معمولا قبل از تمامی کلید های مینیاتوری در جعبه تقسیم آن ها نصب می شوند. به گونه ای که ورودی تمامی کلید های مینیاتوری از خروجی انواع محافظ جان گرفته می شود. از طرفی دیگر نصب کلید محافظ جان اشنایدر بدین گونه است که ورودی خود را از محل خروجی مینیاتوری زیر کنتور برق می گیرد. در نهایت سیم نول به محافظ جان وارد می شود و از خروجی کلید برای مصرف کنندگان و تغذیه باقی مینیاتوری ها و داشتن نول محافظت شده استفاده می شود.
نکات مهم نصب کلید محافظ جان
- یکی از مهم ترین نکات کاربردی در نصب انواع محافظ جان این موضوع است که به صورت کلی برای حفاظت در برابر برق گرفتگی نیستند. بلکه در واقع یک سیستم حفاظت تکمیلی و ثانویه اند، اما وجودشان بهتر از نبودشان است.
- نشتی های قبل از کلید تحت پوشش قرار نمی گیرند و تنها جریان های نشتی در سمت مدار کلید شناسایی و قطع می شوند.
- در صورتی که چند RCD تابلویی در کنار یکدیگر نصب شوند باید هر کدام از آن ها شینه نول جداگانه داشته باشند تا وجود جریان گردشی در نول منجر به عملکرد اشتباه نشود.
- در صورت استفاده اشتراکی از کلید و یا وسیله حفاظتی جریان نشتی به همراه کلید مینیاتوری و تشکیل یک واحد، باید حتما آخرین وسیله حفاظتی که نصب می شود در سمت مصرف مدار باشد.
- هنگامی که به عنوان حفاظت در برابر تماس های غیر مستقیم از کلید های جریان نشتی استفاده می شود، باید قطع در مدت زمان کمتر از 200 میلی ثانیه رخ دهد، اما این مدت زمان در تماس های مستقیم باید 40 میلی ثانیه باشد.
از کجا کلید محافظ جان بخریم؟
حال که با انواع محافظ جان و مزایای آن ها آشنا شدید، اگر قصد خرید و اطلاع از قیمت این تجهیزات و قطعات را دارید، توصیه می شود که به فروشگاه ها و مراکز معتبر همچون تهران اشنایدر مراجعه کنید. معتبرترین نمایندگی اشنایدر واقع در لاله زار تهران است، به همین جهت با مراجعه به این گونه مراکز از کیفیت محصولات خریداری شده اطمینان کامل دارید.
ما در این نمایندگی با ارائه مشاوره رایگان به شما کمک می کنیم تا مناسب ترین محصولات مورد نظر خود را بتوانید تهیه کنید. چرا که به صورت تخصصی در زمینه تامین قطعات و فروش و مشاوره محصولات کمپانی اشنایدر فعالیت داریم و هدف اصلی ما جلب رضایت مشتریان با ارائه محصولات اورجینال و با کیفیت است.
سخن پایانی
کلید های محافظ جان کارکرد بسیار ساده ای دارند اما با این حال عملکرد آن ها بسیار موثر و حائز اهمیت است. این کلید ها همچون نامشان برای جلوگیری از برق گرفتگی و نشت جریان در مدار ها به کار گرفته می شوند. کلید های محافظ جان بر اساس کارکرد به دو نوع RCCB و RCBO تقسیم می شوند که هر دو دارای قابلیت حفاظت از برق گرفتگی هستند. محافظ جان فقط می تواند از جان افراد محافظت کند اما اگر قصد دارید در کنار این موضوع از اضافه بار و اتصال کوتاه نیز اجتناب شود، نیاز است که حتما از نوعی کلید دیگر که این قابلیت را داشته باشد استفاده کنید. شما می توانید از فروشگاه اینترنتی تهران اشنایدر، ویژگی های هر یک از محافظ های موجود در این سایت را بخوانید و مدل مورد نظر را سفارش دهید.