کنتاکتور ها از جمله مهم ترین تجهیزات برق صنعتی شناخته می شوند که کاربرد های بسیاری در سیستم های برق قدرت ایفا می کنند. انواع کنتاکتور اشنایدر در ولتاژ ها و جریان های مختلفی تولید و به بازار عرضه می شوند. در واقع کنتاکتور یک دستگاه کلید زنی بوده که برای خاموش و روشن کردن مدار الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد.
وجود کنتاکتور سبب می شود تا یک جریان کوچک در ورودی ایجاد شده و یک جریان بزرگ نیز در به صورت قطع و وصل در خروجی اعمال شود. از کنتاکتور در دستگاه هایی که ظرفیت تحمل جریان بالا را دارند، استفاده می شود. ساختار پیوسته کنتاکتور سبب شده است که این دستگاه به راحتی قابل نصب باشد. علل مختلفی سبب خرابی این دستگاه پرکاربرد برق صنعتی می شود. در ادامه با نشانه های خرابی کنتاکتور آشنا شوید تا بتوانید این دستگاه را به راحتی عیب یابی و تعمیر کنید.
1. جوش خوردن کنتاکتور به دلیل شوک الکتریکی
یکی از مهم ترین علل خرابی کنتاکتور جوش خوردن کنتاکتور ها به دلیل شوک الکتریکی است. جوش خوردن کنتاکتور به دلیل شوک الکتریکی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. به عنوان مثال اتصال کوتاه شدن کنتاکتور ها در طرف بار یکی از دلایل خرابی این دستگاه است. در بسیاری از مواقع نیز یک جسم خارجی و یک تکه فلز روی سطح دستگاه قرار گرفته و موجب جوش خوردن آن به دلیل شوک الکتریکی میشود.
اعمال اضافه بار به این محصول نیز از دیگر دلایل رایج خرابی کنتاکتور ها محسوب می شود. از دیگر دلایل رایج خرابی این محصول میتوان به اتصال ضعیف سیم های کنتاکتور اشاره کرد. اتصال ضعیف این سیم ها سبب می شود که این دستگاه به صورت مرتب قطع شده و به صورت ناگهانی آزاد شود.
روش تعمیر جوش خوردن کنتاکتور به دلیل شوک الکتریکی
برای تعمیر این دستگاه باید مراحل مختلفی طی شود. از جمله مهم ترین مراحل برای تعمیر جوش خوردن کنتاکتور به دلیل شوک الکتریکی و بررسی علل خرابی کنتاکتور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برای تعمیر دستگاه کافی است برق را قطع کرده و کنتاکت های جوش خورده را با استفاده از پیچ گوشتی از هم جدا کنید. سپس سطح کنتاکت ها را درست کرده و به عیب یابی اتصال کوتاه بپردازید.
- در مرحله بعد باید کنتاکتور را با یک کنتاکتور دیگر که ظرفیت و کیفیت بالاتری دارد، عوض کنید.
- سپس با استفاده از یک سوهان فولادی سطح کنتاکتور را صیقل داده و اجسام خارجی را بیرون آورید.
در مرحله بعد به تنظیم فشار فنر بپردازید. - در نهایت باید به بررسی کنتاکت های معیوب حلقه کنترل پرداخته و حلقه را مجدد وصل کنید. البته می توانید به تعویض اجزا الکتریکی نیز بپردازید. توجه داشته باشید که قطع و وصل به درستی انجام گیرد.
توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله ی مشخصات فنی و اجزای کنتاکتور اشنایدر را نیز بخوانید.
2. هسته آهنی کنتاکتور نمی تواند بالا بپرد
بالا نپریدن هسته آهنی کنتاکتور ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. به عنوان مثال کم بودن منبع تغذیه یکی از علل احتمالی این مشکل است. درصورتیکه سیم پیچ دستگاه خراب یا سوخته باشد، نیز ممکن است این اتفاق رخ دهد.
در بسیاری از مواقع فشار وارد شده به وسیله فنر کنتاکت بسیار قوی بوده و در روند دستگاه مشکل ایجاد میکند. همچنین ممکن است آهنربا کنتاکتور مقدار کمی از انعطاف خود را از دست داده یا کنتاکت متحرک گیر کند. علاوه بر موارد اشاره شده ممکن است در حلقه کنترل کنتاکتور مشکلی به وجود آمده باشد و برق دستگاه وصل نشود.
روش تعمیر بالا نپریدن هسته آهنی کنتاکتور
اگر با بالا نپریدن هسته آهنی کنتاکتور مواجه شدید، نگران نباشید. شما برای رفع این مشکل می توانید با استفاده از روش های گفته شده در ادامه به تعمیر آن بپردازید. مراحل لازم برای تعمیر بالا نپریدن هسته آهنی کنتاکتور و بررسی علل خرابی کنتاکتور به شرح زیر هستند:
- درصورتیکه اختلاف میان ولتاژ اندازهگیری شده و ولتاژ نامی سیم پیچ بسیار زیاد باشد، باید منبع تغذیه را بررسی کرده و ولتاژ دستگاه را روی میزان عادی تنظیم کنید.
- سپس حلقه کنتاکتور را درست کرده و آن را به سیم صحیح دستگاه متصل کنید. در برخی مواقع ممکن است تعویض قطعات الکتریکی معیوب لازم باشد.
- از مهم ترین مراحل، اندازهگیری مقاومت سیم پیچ با استفاده از یک مولتی متر است. درصورتیکه جریان بسیار زیاد باشد، سیم پیچ دچار خرابی شده و باید آن را تعویض کنید.
- تعمیر عیوب مکانیکی دستگاه بسیار اهمیت دارد. برای این منظور قسمت زنگ زده را جدا کرده و کمی روغن روانکاری به قسمت های متحرک دستگاه بزنید. در این صورت دستگاه روان تر کار می کند. همچنین در صورت لزوم به تعویض قطعات الکتریکی معیوب بپردازید.
- توجه داشته باشید که فشار فنر کنتاکت را براساس الزامات فنی تنظیم کنید.
3. اتصال کوتاه شدن کنتاکتور
اتصال کوتاه شدن کنتاکتور یکی از رایج ترین علل خرابی کنتاکتور است. اتصال کوتاه شدن کنتاکتور ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. به عنوان مثال درصورتیکه دستگاه در یک محیط مرطوب، پر از گرد و غبار و گازهای خورنده قرار گیرد، ممکن است دچار مشکل شود. همچنین در برخی مواقع جرقه گیر دچار آسیب شده و اتصال کوتاه در کنتاکتور ایجاد میشود. علاوه بر موارد اشاره شده، عملکرد نادرست دستگاه در جهت مثبت و معکوس و همچنین قفل شدن نامطمئن اتصالات آن موجب می شود که این مشکل رخ دهد.
روش تعمیر اتصال کوتاه شدن کنتاکتور
برای رفع مشکل اتصال کوتاه شدن کنتاکتور روش های متعددی وجود دارد. توجه به روش های گفته شده در ادامه به شما کمک می کند تا به علل خرابی کنتاکتور و تعمیر اتصال کوتاه شدن آن بپردازید:
- در مرحله اول باید محیط کار را تمیز کنید.
- سپس دستگاه جرقه گیر را تنظیم نمایید.
- در مرحله بعد باید به رفع اتصال کوتاه بار بپردازید.
- مدار قفل شونده را تنظیم کرده و تحولی در روند عملیات ایجاد کنید.
- هسته آهنی کنتاکتور خیلی کند رها میشود.
بیشتر بخوانید: بهترین مارک کنتاکتور در صنعت چیست؟
4. هسته آهنی کنتاکتور بسیار کند رها می شود
از دیگر علل خرابی کنتاکتور میتوان به خیلی کند رها شدن هسته آهنی آن اشاره کرد. این مشکل به علل مختلفی ممکن است رخ دهد. یکی از مهمترین علل این مشکل این است که روی سطح هسته آهنی این دستگاه آلودگی های روغنی وجود دارد. این آلودگی ها سبب می شوند که هسته به آرامی آزاد شود. از دیگر دلایل این مشکل میتوان به آسیب دیدگی فنر ارتجاعی اشاره کرد. همچنین مکانیزم حرکت مکانیکی هسته این دستگاه در صورت زنگ زدگی یا گیر کردن نمی تواند با سرعت کافی عمل کند و هسته به آهستگی آزاد می شود.
روش تعمیر رها نشدن هسته آهنی کنتاکتور
برای رفع این مشکل باید به تعمیر رها نشدن هسته آهنی کنتاکتور بپردازید. مراحل لازم برای تعمیر رها نشدن هسته آهنی کنتاکتور به شرح زیر هستند:
- ابتدا باید کنتاکتور را باز و جداسازی کنید.
- پس از جداسازی بدنه این دستگاه، سطح آن را تمیز کرده و آلودگی های روغنی آن را پاک کنید. پس انجام این کار می توانید کنتاکتور را مجدد ببندید.
- سپس فنر ارتجاعی را عوض نمایید.
- در مرحله بعد باید کنتاکتور را باز کرده و علت گیر کردن را بیابید. در این مرحله می توانید بخش های آسیب دیده را تعمیر یا به تعویض قطعات بپردازید. توجه داشته باشید که تمیز کردن زنگ زدگی و کثیفی امری بسیار مهم است.
- کنتاکت های متحرک و ثابت را با استفاده از یک پیچ گوشتی جدا کرده و سطح تماس آن را با استفاده از سوهان تمیز کنید. پس از انجام این کار علت این مشکل را پیدا کرده و به رفع آن بپردازید.
5. سیم پیچ کنتاکتور بیش از حد داغ شده یا می سوزد
خرابی کنتاکتور علل مختلفی دارد که یکی از مهم ترین علل خرابی کنتاکتور داغ شدن بیش از حد و سوختن سیم پیچ این دستگاه است. سوختن و داغ شدن بیش از حد سیم پیچ کنتاکتور به دلایل مختلفی رخ می دهد. به عنوان مثال درصورتیکه ولتاژ دستگاه بیش از حد زیاد باشد و از کنتاکتور زیاد استفاده شود، سیم پیچ دستگاه داغ کرده و می سوزد.
در برخی مواقع نیز دما محیط بسیار بالا بوده و سطح انتها هسته دستگاه صیقلی نیست. همچنین وجود یک مشکل مکانیکی در هسته آهنی متحرک این دستگاه مانع از حرکت هسته آهنی شده و سبب داغ شدن بیش از حد سیم پیچ خواهد شد.
روش تعمیر داغ شدن سیم پیچ کنتاکتور
تعمیر داغ شدن سیم پیچ کنتاکتور امری بسیار مهم بوده و در صورت بی توجهی به این موضوع دستگاه دچار مشکل میشود. برای تعمیر داغ شدن سیم پیچ این دستگاه و بررسی علل خرابی کنتاکتور باید مراحل زیر طی شود:
- برای بررسی مشکل بررسی کنید که آیا ولتاژ کاری روی کنتاکتور با ولتاژ نامی سیم پیچ تطابق دارد یا نه
- برای جلوگیری از داغ کردن بیش از حد سیم پیچ کنتاکتور باید دما محیط را برای دستگاه مناسب نمایید. برای این منظور میتوانید دفع حرارت را تقویت کنید.
- اهمیت و تمیزی سطح انتها هسته آهنی امری بسیار مهم است. در صورت لزوم بهتر است به تعویض هسته آهنی دستگاه بپردازید.
- بررسی کنید که آیا قسمت مکانیکی دستگاه به راحتی حرکت میکند یا نه.
- اگر سیم پیچ دستگاه سوخته است، باید سیم پیچی از همان نوع برای آن جایگزین کنید.
سخن پایانی
کنتاکتور دستگاهی است که در برق قدرت نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. این دستگاه نیز همانند بسیاری از دستگاه های الکتریکی ممکن است دچار مشکل شود. بنابراین بررسی علل خرابی کنتاکتور و استفاده از روش هایی برای تعمیر آن امری بسیار مهم است. اگر می خواهید دستگاه کنتاکتور را با کیفیت و قیمت مناسب تهیه کنید، می توانید به وب سایت تهران اشنایدر به عنوان معتبر ترین نمایندگی اشنایدر در تهران مراجعه کرده و محصولی متناسب با نیاز خود خریداری کنید. تمامی دستگاه های موجود در مجموعه تهران اشنایدر اورجینال بوده و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند.