اینورتر که دستگاهی فاقد قطعه متحرک است می تواند حرکات را هوشمندانه تر کرده و در کنترل کامل خود قرار دهد. تمامی حرکاتی که به وسیله الکتروموتورها صورت می گیرد را می توان با استفاده از اینورتر کنترل کرد. در این مقاله قصد داریم به بیان کاربرد اینورتر در زمینه های مختلف یا با هدف های گوناگون بپردازیم.
آشنایی با اینورتر
اینورتر اشنایدر در واقع دستگاهی است که جریان مستقیم برق را می تواند به جریان متناوب تبدیل نماید که به این تجهیزات درایو نیز می گویند. ورودی اینورتر جریان برق شهری با ولتاژ 220 ولت و فرکانس 50 هرتز به صورت AC می باشد که اینورتر این برق را به جریان DC تبدیل می کند. در این دستگاه ها می توان فرکانس، ولتاژ و گشتاور تولیدی را به اندازه مورد نیاز تغییر داد.
سرعت گردش موتور در اینورترها رابطه مستقیمی با ولتاژ و فرکانس دارد. بدین صورت که هر چقدر سرعت گردش موتور بیشتر شود، ولتاژ و فرکانس نیز به همان نسبت افزایش پیدا خواهند کرد. کاربرد بسیار مهم اینورتر زمانی است که موتور الکتریکی به ولتاژ و فرکانس پایین تری احتیاج داشته باشد.
کاربرد اینورتر در پمپ های ساختمانی و صنعتی
اولین کاربرد اینورتر که به آن می پردازیم، استفاده در پمپ های ساختمانی و صنعتی می باشد. مزیت کاربرد اینورتر برای این پمپ ها بهینه سازی مصرف، صرفه جویی در مصرف انرژی، کاهش هزینه نگهداری و … می باشد.
با استفاده از اینورترها می توانید مصرف انرژی را به صورت چشمگیری کاهش دهید. از طرفی اینورتر صنعتی می تواند تمامی متغییرهای اساس موتور را همچون جریان، سرعت و ولتاژ را کنترل نماید که همین موضوع می تواند سبب کاهش هزینه در چرخه عمر سیستم شود. هنگام استفاده از اینورتر پمپ در یک سیستم استاندارد با موتور ثابت، به دلیل عملکردهای ویژه کنترل موتور شاهد صرفه جویی قابل توجه و فوری در انرژی می شویم.
استفاده از اینورترها جهت افزایش طول عمر موتور
همان طور که گفتیم، اینورتر می تواند فرکانس و ولتاژ کاری موتور را به صورت بهینه کنترل نماید. به همین دلیل حفاظت از موتور در مقابل آسیب های ناشی از بار اضافه ی الکتریکی، ولتاژ پایین یا بالا، اتصال فاز به فاز و سایر آسیب های اینچنینی از مهم ترین کاربرد اینورتر به حساب می آید. در نتیجه طول عمر دستگاه ها افزایش پیدا می کند چرا که با استفاده از اینورتر سرعت بهینه ی الکتروموتورها تنظیم می شود.
اغلب کاربران دستگاه ها معمولا با مشکلاتی همچون شوک های زمان استارت رو به رو هستند. کاربرد اینورتر در دستگاه ها جلوگیری از ایجاد این شوک ها با کاهش جریان برق در راه اندازی می باشد. از طرفی ضربات مکانیکی که در بخش های مختلف موتور در زمان راه اندازی وارد می شود، با راه اندازی نرم موتور کاهش پیدا می کند که همین موضوعات سبب افزایش طول عمر تجهیزات، قطعات و دستگاه ها می شود.
استفاده از اینورتر برای کاهش مصرف انرژی
از اصلی ترین کاربرد اینورتر می توان استفاده جهت کاهش مصرف انرژی نام برد، چرا که در حال حاضر حدود 65 درصد از مصرف انرژی در صنعت به انرژی الکتریکی اختصاص دارد. این کاهش مصرف انرژی به واسطه اینورترها معمولا با افزایش راندمان موتور انجام می شود. روش کار اینورتر ها جهت کاهش مصرف انرژی بدین صورت است که با محاسبه و کنترل میزان توانی که باید در موتور اعمال شود، میزان برق مصرفی توسط پمپ یا دیگر وسایل را نیز کنترل و در نتیجه کاهش می دهد.
کاهش مصرف انرژی یکی از راه های کاهش هزینه ها می باشد، از طرفی بسیاری از فعالان حوزه های مختلف صنعت به دنبال راهکارهایی جهت افزایش راندمان دستگاه با کاهش مصرف برق هستند. از این رو می توان گفت پاداش ها و تخفیف هایی که در حوزه صنعت و تولید برای مصرف بهینه اختصاص داده می شود یکی از مزیت های استفاده از این دستگاه می باشد.
استفاده از اینورتر برای هوشمند سازی و برنامه ریزی حرکت موتور
در ادامه بررسی کاربرد اینورتر به بحث هوشمندسازی و برنامه ریزی حرکت موتور با استفاده از این دستگاه می پردازیم. کنترلی که این وسیله بر جریان برق دارد، به نوعی سبب هوشمند سازی آن دستگاه می شود. همان طور که گفتیم، اینورتر می تواند مانع از ورود بار اضافه و آسیب های این چنینی به دستگاه شود، از این رو با استفاده از آن نیازی به قطع منبع اصلی برق جهت خاموش و روشن کردن دستگاه نیست.
اینورتر می تواند جریان را به صورت کامل در کنترل آورده و از فشارهای بیش از حد جلوگیری نماید. این دستگاه در کنار کنترلی که نسبت به جریان برق دارد، بدون آن که به کنداکتور یا سایر تجهیزات برقی نیاز داشته باشد می تواند سرعت و جهت حرکت موتور را تغییر دهد. در نتیجه کاربرد اینورتر به نوعی با هوشمندسازی سیستم های مختلف نیز می تواند در ارتباط باشد.
استفاده از اینورتر برای افزایش کیفیت در روند تولید
در هر فعالیت تولیدی و صنعتی، راندمان بالای دستگاه ها و تجهیزات، مرکز اصلی و قلب تپنده ی آن فعالیت می باشد. افزایش راندمان کاری از مهم ترین مزیت ها و کاربرد اینورتر به حساب می آید. بسیاری از دستگاه ها، تجهیزات برقی و موتورها در اثر شوک استارت یا وارد شدن بار اضافه ی الکتریکی و ولتاژ ورودی بالا، به دفعات دچار آسیب می شوند.
در برخی مواقع ممکن است که حتی عیب دستگاه برطرف نشود و این موضوع به معنای ایجاد خسارتی بزرگ است. حتی اگر این دستگاه از دور خارج نشود و فقط به تعمیر نیاز داشته باشد، برای این کار نیازمند صرف هزینه و زمان زیادی است.
کاهش این آسیب ها و گردش روان تر چرخه تولید و صنعت یکی از بهترین کاربرد اینورتر محسوب می شود. این دستگاه می تواند با تنظیم و کنترل جریان برق و همینطور بهینه سازی مصرف انرژی، در زمان و هزینه های تعمیر و راه اندازی مجدد، صرفه جویی قابل توجهی داشته باشد.
بهترین برند اینورتر کدام است؟
با توجه به کاربردهای مختلف و بسیار زیاد اینورتر که در اینجا بیان کردیم، می توان متوجه شد که تقاضای زیادی در بازار برای آن وجود دارد. از این رو شرکت های زیادی در گذشته و حتی در سال های اخیر آغاز به فعالیت در زمینه تولید این محصول کرده اند.
همین موضوع سبب شده است تا برندهای گوناگونی از اینورتر در بازار وجود داشته باشد که انتخاب را کمی سخت می کند. یکی از بهترین برندهای اینورتر، برند اشنایدر می باشد که محصولات با کیفیتی تولید می کند و همین موضوع سبب دریافت رضایت بسیار زیادی شده است. اگر قصد خرید اینورتر دارید، برند اشنایدر را به شما توصیه می کنیم.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به بیان کاربرد اینورتر در زمینه های مختلف با هدف های گوناگون بپردازیم. استفاده از این محصول را در موارد گوناگونی همچون افزایش طول عمر دستگاه ها، کاهش مصرف انرژی، افزایش کیفیت در روند تولید و …. نیز بررسی کردیم.